Mielenkiintoisia ovat linkityksenne herra Giddensiin liittyen. Annan poimimat suomenkieliset artikkelit antoivat minunkin mielestäni hyvät lähtökohdat Giddensin ajatusten tarkemmalle tutkimiselle. Löysin myös YouTubesta samaisen videoklipin kuin Nina, ja mielestäni se oli oivallinen juurikin esimerkkien osalta (brittiaksentista huolimatta;)).

Tuolta Annan YTT Erkki Karvonen -linkistä seikkailin syvemmälle internetin syövereihin BBC:n sivustolle Reith Lectures, josta löytyi Giddensin pitämiä luentoja niin tekstimuodossa, kuunneltavana kuin videonakin. Valitettavasti itse en saanut videota pyörimään (saattaa löytyä myös YouTubesta), mutta eri aihealueita käsittelevät luentotekstit itsessään olivat kiinnostavia. Tässä linkit sivuille:
http://news.bbc.co.uk/hi/english/static/events/reith_99/ ja http://news.bbc.co.uk/hi/english/static/events/reith_99/week1/week1.htm


Tarkemmin perehdyin nyt alkuun globalisaatiosta kertovaan luentoon, joka todella pisti pohtimaan ilmiötä. Vaikka luento ei nyt ihan suoranaisesti kerro Giddensin teorioista sinänsä, avaa se joka tapauksessa miehen mietteitä. Tampereen yliopiston sivuilla (http://www.uta.fi/~kuaran/kurssi1.html) kuitenkin kerrotaan globalisaation liityvän Anthony Giddensin näkökulmaan moderniteettiteoriasta.

Giddens havainnollistaa globalisaatio-käsitettä hyvin monipuolisin tavoin, että lukijana saa kunnon tarttumapinnan tähän monisyiseen maailmaa yhdistävään ilmiöön. Koska globalisaatio on todellisuudessa niin kattava käsite, voisi sitä tutkia ja pohtia mitä moninaisimmista katsantokannoista. Giddensin yleistajuinen luento on hyvä avaus ilmiön ymmärtämiseen.

Giddens muistuttaa, että vaikka globalisaatio usein kytketään lähinnä talouteen, koskee se yhtä lailla niin politiikkaa, kulttuuria kuin teknologiaa. Globalisaation voi siis nähdä yhdistyvän moneen eri yhteiskuntaelämän osa-alueeseen. Kuten lähes kaikilla asioilla ja ilmiöillä, myös globalisaatiolla on omat kannattajansa ja vastustajansa. Giddens kutsuu näitä ääripäitä radikaaleiksi ja skeptikoiksi. Hänen mukaansa radikaalit ovat mm. sitä mieltä, että globalisaatio on todellinen ilmiö ja sen vaikutukset näkyvät kaikkialla. Skeptikot sitä vastoin ajattelevat ainakin talouden näkökulmasta, ettei globalisaatio ole tehnyt maailmasta sen erilaisempaa kuin se on aikaisemminkaan ollut. Myös Giddens esittää kysymyksen siitä, kumpi osapuoli on oikeassa – radikaalit vai skeptikot? Mitä mieltä te olette?
Giddens itse on radikaalien puolella. Itsekin kyllä näen globalisaation todellisuudessa vahvasti vaikuttavana ilmiönä.

Vielä lopuksi.
Samaisen BBC:n sivuston haastattelussa (http://news.bbc.co.uk/hi/english/static/events/reith_99/interview.htm ) Giddens antaa konkreettisen ja herättävän esimerkin globalisaation ja julkisuuden voimasta: nykyään saatamme tunnistaa paremmin kuvan Nelson Mandelasta kuin oman naapurimme. 
Pitääkö paikkansa? Ainakin omalta osaltani saattaa pitää...

Nelli